January 02nd 2023 SMART Photonics bij EenVandaag (Dutch only)

EenVandaag (30.12.2022)
Veel spullen die we in Nederland gebruiken worden gemaakt in landen als China. Jarenlang vonden we dat geen probleem, maar al die import heeft ons erg afhankelijk gemaakt. Tijd voor verandering, beslisten deze ondernemers. Johan Feenstra maakt computerchips en Jan Vesseur zonnepanelen, producten die normaal gesproken vooral buiten Europa worden geproduceerd.

Dreiging richting Taiwan
Dat geldt ook voor de productie van chips voor telefoons, televisies en auto’s. Die komen grotendeels uit een fabriek in Taiwan. Maar nu de dreiging van China richting Taiwan toeneemt, worden de Verenigde Staten en Europa zenuwachtig. Wat gebeurt er als China Taiwan probeert in te nemen? Het Eindhovense bedrijf SMART Photonics wil daarop voorbereid zijn. “We zijn afhankelijk van elektronische chips, daarom is het belangrijk om binnen Europa een eigen supply chain te hebben, inclusief het maken van de chip”, zegt CEO Johan Feenstra.

Chips uit Europa
Feenstra’s bedrijf maakt chips op basis van licht, in plaats van elektronen. Volgens hem wordt dit de nieuwe generatie chips. SMART Photonics kreeg een half miljard euro van het nationaal groeifonds. Ook de Europese Unie wil chips graag weer op eigen bodem laten produceren. “5 jaar geleden waren we ons allemaal niet zo bewust van het bestaan van chips. Nu snapt iedereen hoe belangrijk ze zijn voor het draaiende houden van de maatschappij. Tegenwoordig denken we veel meer na over een balance of power”, zegt Feenstra.

Sterk zijn
China heeft al interesse getoond in de nieuwe chiptechniek van SMART Photonics, maar Feenstra kiest ervoor om een Nederlands bedrijf te blijven. “Helemaal onafhankelijk worden van China is een illusie, maar we moeten zorgen dat we weten wat onze krachten zijn, daarin investeren en doorontwikkelen. Zorgen dat we sterk zijn ten opzichte van de rest van de wereld.”

Engage and bring your idea to life! Our MPW offering

How can you engage with our organisation and bring your bright idea to life? Check the opportunities of our Multi-Project Wafer!

MPW

Want to join our team? Check our vacancies

SMART Photonics is rapidly growing. Join us with the photonics revolution and apply now!

Careers

Sales Support

Vincent Kroeze Sales Support Engineer

Do you have a question or would you like to make an appointment? Send me a message!

  • Hidden